Vikend S Orisom Dubrovnik: Tadao Ando

Ekipa Tristotrojke je posetila Vikend S Orisom Dubrovnik: Tadao Ando. Vikend S Orisom predstavlja dvodnevni skup arhitekata i umetnika, praćen nizom predavanja, diskusija i kulturnih programa. Ovaj događaj bio je tematski posvećen monografiji o Tadao Andu koju je kuća arhitekture Oris izdala u saradnji sa ovim arhitektom, te je skup zapravo bio posvećen Tadau Andu – njegovom životu i radu.

U kongres sali hotela „Exselcior“, na samoj obali Jadranskog mora, skup je svečano otvoren kratkim video klipom Tadao Anda, koji je ovim putem želeo da se obrati publici, kako nije bio u mogućnosti lično da održi govor. Zatim je reč preuzeo ambasador Japana u Hrvatskoj, Keiji Takiguchi, koji je govorio o važnosti saradnje između Hrvatske i Japana, a takođe je naglasio da je ova godina zapravo 25. godišnjica diplomatskih odnosa između ove dve države. Publici se obratio i izdavač časopisa Oris, Andrija Rusan, koji je započeo priču o Andu, monografiji, o njihovom prvom susretu i saradnji.

Nastavljajući se na prethodno pomenute početke ove međunarodne saradnje, urednik monografije, Maroje Mrduljaš, proveo nas je kroz svet Andovih dela kroz prizmu sopstvenog iskustva. Imao je priliku da boravi u Andovom studiju, da poseti njegove objekte i da doživi ono što će kasnije opisati kao jedinstveno čulno iskustvo. Fotografije Andovih dela praćene su pričama o arhitektinom odnosu prema prostoru, materijalima i prirodi. Ono što je bilo izuzetno zanimiljivo čuti jeste na koji se taj prostor doživljava kretanjem kroz njega kao nešto što se ne može pročitati iz tehničkih priloga i fotografija, a publici je bilo objašnjeno kroz Mrduljaševe anegdote iz Japana.

Nakonovog izlaganja, reč je preuzeo Aleš Vodopivec, arhitekta i profesor na Arhitektonskom fakuletu u Ljubljani. Profesor Vodopivec ističe da funkcionalistički pristup arhitekturi nije dovoljan. Materijalizacija ovog stava se jasno vidi kroz jaku vezu topografije lokalnog pejzaža i arhitekture, kojaje prisutna u njegovom projektu Groblja Srebrniče u Novom Mestu, Slovenija. Takođe, ističe važnost humane arhitekture i racionalnije arhitektonske prakse kroz projekat škole u Ugandi, koji je radio sa svojim studentima, kao i nizom stambenih projekata na teritoriji Slovenije.

Serija predavanja završena je izložbom posvećenoj Andovom radu, tačnije njegovom projektu Punta della Dogana u Veneciji. Ovaj projekat je imao za cilj restauraciju i prenamenu objekta carinarnice u galerijski prostor. Zbog striktnih restauratorskih propisa koji se sprovode u Italiji, Ando radi u jasno definisanim okvirima, ali uprkos ovome uspeva da stvori njemu svojstven prostor koji se u potpunosti doživljava tek kada se kroz njega krećete, pri čemu izaziva sva vaša čula. Od urednika časopisa Oris saznali smo da Ando neretko prilagođava svoje nacrte za potrebe njihovih izdanja, pa su tako posetioci imali priliku da vide početne nacrte ideje, izvedene tehničke crteže i maketu objekta koja je dopremljena iz Japana, a bila je izložena i na Venecijanskom Bijenalu Arhitekture 2016. godine. Izložba je bila postavljena u Dubrovačkoj umetničkoj galeriji koja se nalazi u samom prostoru Dubrovačkih zidina, te je i sama lokacija doprinela celokupnoj pozitivnoj atmosferi ovog Vikenda.

Drugi dan su obeležili predavači sa svetske arhitektonske scene poput Sou Fujimota i Ive Smrke Kruger iz biroa Herzog i De Meuron, ali i okrugli sto u kojem su učestvovali Karin Šerman, Maroje Mrduljaš, Luka Skonsi, Aleš Vodopivec i Tadej Glažar kao osobe koje su pisale tekstove za monografiju, ili su pak imali priliku da iskuse Japansku arhitekturu, odnosno da preispitaju ustaljene pristupe u arhitektonskom projektovanju.

Sou Fujimoto je prezentacijom sopstvenih dela opisao još jedan pristup arhitekturi i prostoru na području zemlje izlazećeg sunca. Detaljno je izložio par svojih dela, od kojih su mnoga veoma poznata arhitektonskoj javnosti poput paviljona Serpentina galerije, kuće NA u Tokiju javnog toaleta u Ićihari. Kroz ove izvanredne opise predstavio je svoj racionalistički pristup projektovanju koji daje veoma intrigantne prostorne rezultate.

Okrugli sto je okupio stručnjake koji su imali priliku da pišu o Andovom radu, kako u pomenutoj monografiji tako i u člancima za Oris. Ovaj deo skupa je detaljnije i intimnije opisao iskustva poseta Japanu njihovih učesnika, gde je publika imala priliku da se upozna sa ne toliko poznatim činjenicama o životu u Japanu, tačnije pristupu arhitekturi od strane ne samo arhitekata nego i samih korisnika.

Poslednje predavanje skupa održala je Iva Smrke, stručna saradnica u birou Herzog i De Meuron. Iva je završila arhitektonski fakultet u Ljubljani, i nedugo zatim je imala priliku da se priključi svetski poznatom arhitektonskom birou. Govorila je o svom radu u birou, kao i o njenom prvom samostalnom projektu –prodavnici brenda MiuMiu u Japanu. Istakla je izazove sa kojima se arhitekta susreće prilikom izvedbe projekta na ovom nivou, kao i benificije rada u kolektivu kao što je biro Herzog i De Meuron.

Vikend S Orisom Dubrovnik: Tadao Ando bio je izuzetna prilika za okupljanje stručnjaka iz različitih disciplina unutar arhitektonske struke, koji su kroz niz predavanja podelili svoja znanja sa publikom, ali i međusobno. Konferencija je predstavila rad časopisa Oris, njihove ciljeve i dosadašnja dostignuća. Predstavila je motivaciju i rad mladih ljudi u arhitektonskoj teoriji i praksi, a neminovno je posetiocima približila arhitekturu daleke kulture, ostavljajući porukuo važnosti međunarodne saradnje i poštovanja.

 

Tekst:
Tamara Stričević, dipl. inž. arh.

Luka Franceško, dipl. inž. arh.

Fotografije:
Semir Pehlić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *