online časopis

#5, 2018

Kao što sugeriše dizajn naslovne stranice, koju potpisuje Velizar Kolarski iz Novog Sada, Tristotrojka ipak opstaje!

Kao i prethodni brojevi, predstavljamo studentske radove sa fakulteta iz regije i šire, pružamo pregled dešavanja na arhitektonskoj sceni kroz reportaže, članke i intervjue te kroz širok spektar tema iz oblasti arhitekture, dizajna i umjetnosti. Ovaj broj istražuje, pronalazi, naglašava i preispituje karakteristike specifične za ove oblasti sa fokusom na pronalaženje granica koje ove oblasti razdvajaju, a još preciznije, gdje se te granice gube.

Neke od tema koje ćete pronaći u ovom izdanju časopisa su međusobni uticaj mode i arhitekture, arhitektonska vizualizacija, opskurni gradovi i naslijeđe zrele moderne u Sarajevu; zatim događaji u svijetu arhitekture, od lokalnih i regionalnih, poput Dana arhitekture u Sarajevu i Dana Orisa u Zagrebu, do velikih događaja kao što je Bijenale arhitekture u Veneciji i Trienale Arhitekture u Oslu; kao i intervjui sa poznatim arhitektima sa naših prostora i iz svijeta; poput Idisa Turata i Kenga Kume.

Želimo da se zahvalimo staroj podršci i novim partnerima te da najavimo snažnije prisustvo i u susjednim državama.

#4, 2015

Četvrti broj Tristotrojke je prvi broj u 2015. godini a poseban je po tome što je na njemu radila nova urednička postava, uz nove i stare članove redakcije. Manji broj dosadašnjih članova uredništva, koji su bili značajni za prva tri broja, završavaju studij arhitekture i svoje ambicije i energiju usmjeravaju na druge projekte te im ovim putem želimo mnogo sreće i uspjeha u ostvarivanju istih. To nam ostavlja prostor i potrebu za novim saradnicima pa vas ovom prilikom pozivamo da nam se javite putem e-maila ili porukom na facebook page, ukoliko imate želju da postanete saradnik Tristotrojke.

Iako je u redakciji došlo do promjena, ovaj broj ne zaostaje po pitanju kvalitete sadržaja i izrade časopisa. Kao i u prethodnim brojevima, sadržaj je raznovrstan. U mogućnosti ste pročitati veliki broj zanimljivih članaka sa raznovrsnim temama, intervjue sa studentima izvan države ili pregledati aktuelne studentske radove iz regiona.

Članci četvrtog broja Tristotrojke su popraćeni skicama, koje služe kao medij prenošenja sirove misli kada riječi nisu dovoljne za opis vizije. Skica je uvijek bila alat arhitekte, koji je svjestan svakog aspekta svoje profesije i koji ima samopouzdanja u svoje sposobnosti i vizije. Međutim, u današnjem vremenu skica je potisnuta sve više u drugi plan, a mijenjaju je detaljni i sjajni 3D modeli i animacije. Danas se efekti mnogo više cijene od izvorne misli izražene najjednostavijim medijem, linijom na papiru.

#3, 2014

Trećim, crvenim brojem Tristotrojke zaokružujemo prvi ciklus, prvu godinu, prvih 300 stranica studentskog časopisa o arhitekturi, dizajnu i umjetnosti koji svi tako vjerno podržavate i pratite.

Kao i u prethodna dva broja, Tristotrojka izdvaja četvrtinu prostora za promociju studentskih radova a ovaj put objavljujemo projekte iz još više gradova nego prije. U ostatku sadržaja ćete pronaći zanimljive članke o aktuelnim temama i bitnim događajima, kao i intervjue sa arhitektima, umjetnicima i dizajnerima. Treći broj donosi i novitete, a neki od njih su video-intervjui, web stranica tristotrojke i 303 portal.

U sljedećem ciklusu Tristotrojke, od nove generacije studenata očekujemo da održi kontinuitet i podigne časopis na još viši nivo sa mnogo poboljšanja. Redakcija Tristotrojke uspješno širi mrežu kontakata, saradnika i prijatelja a studenti kroz rad i komunikaciju sve češće imaju priliku sarađivati i družiti se sa svojim kolegama iz susjednih gradova i zemalja. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svima na podršci, porukama i pohvalama kojih je sve više te na finansijskim donacijama koje omogućavaju časopis bez reklame, printanje u ovom tiražu, i besplatne primjerke za sve.

#2, 2014

Žuta boja proljetnog broja Tristotrojke simbolizuje sunce, optimizam i sreću a njom slavimo uspjeh prvog plavog izdanja. Iznenađeni velikom zainteresovanošću, ne samo studenata arhitekture, dizajna i umjetnosti, nego i stručne javnosti, te čestim upitima za mogućnost godišnje pretplate, naglašavamo da je tristotrojka besplatna i da ćemo Vam sa zadovoljstvom dostaviti primjerak, ako niste u mogućnosti da ga preuzmete lično na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

Naslovnica prvog broja je imala jednostavan cilj: memorisati broj 303 kao brend, i napraviti što veći impact, što je sigurno postignuto. Dizajnom naslovnice ovog broja želimo da prenesemo dvije poruke: geometrijom preuzetom sa fasade Vijećnice čestitamo gradu na ponovnom otvorenju jednog od njegovih simbola, a kockom se zahvaljujemo svima koji su nesebično omogućili finansiranje štampanja drugog broja u mnogo većem tiražu u odnosu na prvi. U nastojanju da tristotrojka ostane besplatna, kocka 303 je uvijek otvorena za dobrovoljne donacije kojim osiguravamo veći tiraž i minimalan broj reklamnih sadržaja.

Pored novog broja Tristotrojke, u Sarajevu se u maju desilo nekoliko važnijih događaja iz oblasti arhitekture: godišnja izložba Collegium artisticum, Arhitektonski studentski kongres, otvorenje Vijećnice, Dani arhitekture i plenum arhitekata i urbanista. Članci koji slijede su nastali prije prirodne katastrofe koja je pogodila region ali neki od tekstova su itekako relevantni za probleme u kojima su se našli stanovnici pogođenih područja. Tekstovi o neregulisanoj gradnji i dobitnicima Pritzkerove nagrade skreću pažnju na djelimične razloge velikih šteta uzrokovanih poplavama i klizištima, kao i na moguća rješenja trenutnih problema. Udruženim snagama, studenti arhitekture i građevine ovih dana fizički i materijalno pomažu stanovnicima pogođenih mjesta, a uskoro možemo očekivati i djelovanje u polju struke, gdje arhitekti i studenti mogu doprinijeti privremenim i trajnim rješenjima nekih od problema.

#1, 2014

Na južnoj fasadi zgrade Arhitektonskog fakulteta uvijek možete vidjeti svjetlo u kabinetu na trećem spratu, čak i kad su sva druga ugašena. Riječ je naravno, o učionici 303 – kultnom mjestu susreta, učenja i druženja, mjestu gdje se sklapaju makete i prijateljstva i na kojem se provode besane noći i dani. Popularnija od tihe i ozbiljne biblioteke, sa pozitivnim uticajem na naš uspjeh i kvalitet studentskog života, učionica 303 je poslužila kao lajtmotiv za kreiranje štampanog prostora koji će ponuditi sve slične kvalitete, dopunjen sadržajem za koji smatramo da je zanimljiv i neophodan u razvijanju arhitektonske ličnosti.

Društvo okupljeno oko ovog projekta, između ostalog, karakteriše raznolikost u užem području interesovanja, godini i fakultetu studija, uspjehu i ambicijama, ali i zajednička motivisanost za saradnju studenata arhitekture, dizajna i umjetnosti u cilju sklapanja novih poznanstava i razmjene iskustava. Rezultat projekta je šareni kolaž informacija različite tematike kojim želimo dati podsticaj za nove pristupe studentskom radu i istraživanju, za upoznavanje i dijalog ljudi sličnih interesovanja, a nadamo se privlačenju pažnje šire javnosti na struku kojoj je potrebna pomoć.

Zahvaljujemo Omladinskoj Novinskoj Asocijaciji na savjetima, a zahvalu dugujemo i osoblju fakulteta koje je informacijama, savjetima i moralnom podrškom doprinijelo pripremi ovog broja. Posebno smo zahvalni svim kolegama sa drugih fakulteta koji su učestvovali sa tekstovima, idejama i prijedlozima.